drommarnas-varld-lpdrommarnas-varld-bak-lp

Inspelad i MNWs studio i Vaxholm under januari 1975. Skivmärke: Manifest
Produktion: Norrbottens Järn Ljudtekniker: Tja… ”Samma vindar” spelades in med MNW-mobile på Bullerbyn.
Omslag: Ted Ström Foto: Studio Ulf B Jonsson, Staffan Erstam, Kerstin Wixe

Hösten 1973 tog den gröna drömmen i Norrtälje slut för min del. Jag hade turen att få hyra in mig hos scenografen/filmaren Petter Berggren i Gamla stan i Stockholm och försökte hanka mig fram på trubba-spelningar på klubbarna där. En dag blev jag uppringd av skådisen Lennart Svensson på Norrbottensteatern i Luleå. Det handlade om att göra en pjäs om massmedia för högstadieskolorna runt om i Norrbotten. Det var ett högst blandat gäng, som skred till verket med bland andra Kjell Sundvall (Jägarna långt senare), som då jobbade på Ungdomsradion.

Det blev en lite haltande men välment föreställning och jag fick se i stort sett hela Norrbotten, än mer när jag senare hakade på ytterligare en teaterproduktion – Bellman, Blomman, Baby och Bruden. Genom Kjell lärde jag känna musikfolk i Luleå och när vi så småningom bildade ett band, var det Kjell, som hittade på namnet – Norrbottens Järn. Järnet var ett spretigt men kreativt gäng, fyllt av ambitioner och framåtanda. Vi hade också fint stöd av Ungdomsradion och inte minst av Bengt Andersson på Bildningsförbundet. Han hjälpte oss verkligen på många sätt, inte minst med turnébuss mm  när vi väntade på ett dröjande stöd från Kulturrådet. I samband med en musikfest på Udden kom det upp folk från MNW och vi hoppades nog på kontrakt med dom.
Vad MNW:s Jan-Olov Schill i stället gjorde var att peppa oss att bilda vårt eget skivbolag i Luleå – Manifest – och sen bjöd dom oss på fina villkor i studion i Vaxholm. Hyvens!!!
Bosse Linné från Contact spelar fiol på Samma vindar.

Sida A:

 1. Drömmarnas Värld Ström – Sundberg / Ström
 2. Mode-Fank Ström – Sjöö
 3. Konserverad Gröt Ström lyssna
 4. Sune Violent Ström – Sjöö
 5. Den Ökände soldaten Ström
 6. Puttes barn Sundberg

Sida B:

 1. Jag & du Ström lyssna
 2. Samma vindar, samma dofter Ström
 3. Flugornas hage Sundberg
 4. Balladen om några av våra vanligaste myter Norrbottens Järn – Ström
 5. Prinsen & Prinsessan Ström / Sundberg – Ström lyssna
 6. Diskoplast & hippievadd Mattsson (A 22:01) (B 24:49)