Inspelad och mixad januari – februari 1989 i Studio Kuling, Örebro. Produktion: Ted Ström Skivmärke: Frituna
Ljudtekniker: Jonas Kuling Omslagsidé: Ted Ström Design: Anders Bühlund Foto: Peder Björkegren

Efter samarbetet med Janne Schaffer och Thomas Almqvist sökte jag medmusikanter på hemorten. Vi hade små barn, jag hade fast jobb på svt så det kändes krångligt att behöva åka till Stockholm i tid och otid. När så Peter Bryngelsson, gitarristen, plötsligt ringde en dag och visade sig ha flyttat till Fjugesta, nån mil bort för att hans sambo börjat på Örebro Konstskolan, var det mycket som föll på plats. Vi bildade ett band, som hette Local Heroes med  Michael Hagberg, bas, Richard Sievert, trummor och Martin Flodin på keyboards. Vi repade bl a i gamla Rockmagasinets källare och började åka ut och spela en del. Så småningom, nån gång under 1988, tyckte jag att jag hade material till en ny platta och ville spela in den med bandet och producera själv till skillnad mot de senaste plattorna.
Vi spelade in i ”gamla kexfabriken” där Studio Kuling låg på den tiden. Det var trångt men trivsamt och med duktige Jonas själv vid rodret gick inspelningarna väldigt bra. Jag hade nu sjäv börjat jobba på Atari med Steinberg Pro24, ett sequencerprogram som kunde styra flera synthar och med vilket man kunde bygga upp hela arrangemang. Jag gjorde grunderna till alla låtarna utom ”Den siste entusiasten”, som Martin Flodin programmerade och spelade slagverk på. Martin la också trumpet- och effektsynthar på ”Dom döda skeppens kaj”. Ett extra stort tack till min evige vapendragare Björn Holmsten, som lägger sina stämningsfulla slingor på flera låtar med klarinett och sax och till Annica Boller, som med sin personliga röst adderar extra dimensioner. Vi gjorde också den slutgiltiga versionen av ledtemat till Lars Molins ”Tre Kärlekar” till den här plattan och den användes även i senare delar av serien.
Till mina personliga favoriter hör för evigt ”Stilla flyter Värtan”, ”Den siste entusiasten” och ”Dom döda skeppens kaj”!

Låtordning:

 1. Som sommarnatten själv Ström
 2. Intercity Ström ♫ – lyssna
 3. Skuggornas hotell Ström ♫ – lyssna
 4. Mannen som såg tågen gå förbi Ström
 5. Stilla flyter Värtan Ström ♫ – lyssna
 6. Höjdhopparen Ström ♫ – lyssna
 7. I skorpioners levnad Ström ♫ – lyssna
 8. Efter alla dessa år Ström ♫ – lyssna
 9. Den siste entusiasten Ström ♫ – lyssna
 10. Dom döda skeppens kaj Ström ♫ – lyssna
 11. Tre kärlekar Ström ♫ – lyssna

Medverkande musiker:

Ted Ström: sång, synthar, flygel
Peter Bryngelsson: gitarr
Olle Gustafsson: gitarr, kör
Michael Hagberg: bas
Richard Sievert: trummor
Martin Flodin: keyboards, slagverk och scenerier
Björn Holmsten: sax, klarinett
Annica Boller: sång
Sören Olsson: kör