Inspelad och mixad i i Atlantis studio, Stockholm oktober 1986 och juni 1987. Skivmärke: Frituna
Produktion: Thomas Almqvist och Janne Ferm Ljudtekniker: Janne Hansson
Omslagsfoto: Peder Björkegren

Den sorgligt nog nyligen avlidne Thomas Almqvist satte en tydlig prägel på den här plattan med sitt egensinniga gitarrspel och sitt upptäckande av Akai S900.
Jag och pianisten Stefan Blomqvist var engagerade i den skapande processen av grunderna till låtarna men det var Thomas, som aldrig gav upp när det handlade om att hitta nya loopar och beats. Thomas var en sökare som musiker och det var nästan så att gitarrspelet fick komma i andra hand men på flera låtar satte han sitt högst personliga strängsignum. Janne var det kreativa bollplanket när det gäller texter och uttryck men det musikaliska greppet hade Thomas med fint stöd av Stefan. Som vanligt hade jag jobbat ambitiöst med mina demos och arren på t ex ”Höst” och ”Julinatt” hade jag lagt grunderna till i studion i Mosås men Thomas lyfte mina idéer och vi hade verkligen ett fruktbart samarbete. Vi hade en del live-spelningar bl a på Visfestivalen men sen skildes tyvärr våra vägar. Jag startade ett eget band i Örebro med bl a gitarristen Peter Bryngelsson och Thomas flyttade så småningom till Gotland där han i många år satte sin prägel på det gotländska musiklivet med bl a sina tonsättningar till Romateaterns föreställningar.

Jag minns den här tiden 1985 – 92 som en av mina mest kreativa perioder. Sena nätter i den lilla studion i garaget i Mosås samtidigt som våra två barn Anna och Johan blev tre med Albin, som föddes 1989. Jag var också anställd på svt i Örebro de första fyra åren, först som bildproducent av regionala nyhetsprogrammet Tvärsnytt senare som producent, scenograf och producent bl a av de första trevande ”Sune”-programmen… Hur hann man? För att det mesta var så roligt!!! Jag minns en exalterad sen kväll när jag var ”tvungen” att ringa Göran på Frituna (skivbolaget) och berätta att jag gjort en höjdarlåt. Det var ”Julinatt” och det är fortfarande en av mina favoriter. Den och flera av de andra låtarna på ”När natten vänder” som t ex ”Höst”, ”Arvet” och ”Sidböle härad” är så tydligt präglade av den här tiden och miljön på Närkeslätten.

På CDn lade vi till ”Nyårsnatt i Gamla Stan” och ”Hon kom över mon”, som hade givits ut som maxisinglar innan LPn kom. Den här versionen av ”Mon” gjorde jag halvt under protest på Fritunas begäran och den blev Thomas´stora hästjobb och tog lite för lång tid att producera. I dag kan jag väl höra den med ett snett leende…
Jag vill passa på att framhålla alla dessa fantastiska musiker och inte minst sångerskor, som verkligen bidrog till slutresultatet. Lyssna på allt men inte minst på Maria Bloms sång på ”Höst”!

Låtordning:

 1. Julinatt Ström ♫ – lyssna
 2. Ett längtans folk  Ström ♫ – lyssna
 3. Arvet  Ström
 4. Giftet  Ström
 5. Nyårsnatt i Gamla Stan Ström ♫ – lyssna
 6. Sommarnattens leende  Ström
 7. Mot södra korset  Ström
 8. Sång om ett mirakel  Ström
 9. Vi är öar  Ström
 10. Sidböle härad  Ström
 11. Hon kom över mon  Ström
 12. Höst  Ström ♫ – lyssna

Medverkande musiker:

Ted Ström, sång: klaviatur
Thomas Almqvist: klaviatur, gitarr, programmering
Stefan Blomquist: klaviatur
Bengt Lindgren: bas
Magnus Persson: trummor
Ulf Sandquist: trummor
Erik Häusler: saxofon
Maria Blom: kör
Marianne Flynner: kör
Eva Hillered: kör
Eva Sonesson: kör
Anders Åström: bas